חינוך דמוקרטי על פי בית ספר רותם
בבית ספר רותם מתקיים חינוך שמחזיר לדמוקרטיה את ערכיה המהותיים ומאפשר לילד, להורה, למורה ולקהילה להתפתח בסביבה של רגישות, סבלנות, דיאלוג והגשמה.
דמוקרטיה מכאנית היא אחת התופעות היותר מטרידות בחברה המערבית בשנים האחרונות. דמוקרטיה שמסתכמת על "הרוב קובע" וחוקים שמגדירים מה מותר ומה אסור.
חינוך אמיתי לדמוקרטיה אינו חינוך לחוקים והצבעות. חינוך אמיתי לדמוקרטיה הינו חינוך לשוויון נקודות המבט, הדעות, הקולות וכבוד לנקודות המבט השונות. ללא פיתוח נפשי והכלה רגשית למגוון נקודות המבט והדעות אנו נותרים עם פער מכאיב בין הפוטנציאל האמיתי של איכות הדמוקרטיה למימושה.
בית ספר רותם הינו אבן דרך יקרה מפז לצמצום הפער הזה ומילת המפתח הינה תהליך ולימוד סבלני של המהות הדמוקרטית.
מאחורי כל בחירה שאנו עושים מגולמות אינספור הנחות יסוד וכוחות שפועלים בתוכנו וסביבנו ולכן ניתן לומר שמעט מאוד מן הבחירות שלנו הן חופשיות. רוב הבחירות שלנו מגלמות לכל היותר את מערך הכוחות הפנימי והחיצוני שלנו, את סף ההכלה הנפשי והמנטאלי שלנו.
המסע הדמוקרטי ברותם הינו לימוד הכוחות שמרכיבים אותי, הקשבה לקולות שבתוכי וסביבי. כל שכבת גיל עוברת חניכה דמוקרטית שמכבדת את השלב ההתפתחותי הנפשי, המנטאלי והרוחני שלה.
כאשר אני לומד להקשיב לקולות שבתוכי, להכיר את הכוחות שמרכיבים אותי, כאשר ניתנת לי הזדמנות להיות רגיש לחוויות ולרגשות שלי, כאשר יש לי אפשרות לבטא את עצמי ולביטוי הזה יש אוזן קשבת, כאשר מערכת היום שלי היא משהו שאני יוצר, ומרכיב בהתאם לצורך והקצב הייחודיים שלי, המילה "חינוך" כמו מתייתרת, אני פשוט יכול להיות אני ולחקור את העולם ממקום של אמון ויצירה.
כאשר האני הזה מקבל הזדמנות לנצוץ הוא הפוטנציאל והמשאב היקר ביותר שיכול להפוך חברה דמוקרטית אמיתית לחברה נוצצת ורותם הוא אחד המקומות הנוצצים ביותר שאני מכירה.
כשאנחנו חושבים על דמוקרטיה ועל נקודות מבט וקולות, היכולת לביטוי עצמי היא מפתח. יחד עם זאת על מנת שילד יחוש שהקול שלו הינו איכות רצויה ובעלת ערך בעולם צריך שיהיה מרחב עבורו לבטאו. ברותם מקבלים החלטות מתוך דיאלוג, כל ילד יכול לבטא את עצמו במועצה המבררת קונפליקטים וללמוד כיצד לגשר עליהם, כל ילד יכול לבטא את עצמו באסיפת בית הספר השבועית בה מתגבשות החלטות בכל תחומי היומיום של רותם. כל ילד יכול לגבש הצעת חוק ולפנות לחבריו בניסיון לתווכה ולהנגישה לטובת כלל בית הספר. ברותם ילדים הם לא רק תלמידים, הם חונכים לילדים צעירים והם גם מורים בשיעורים שהם רוצים ללמד.
בית ספר רותם מלא בילדים שיודעים לבטא את עצמם, לא משום שמלמדים אותם איך לנסח רעיון, אלא משום שיש מרחב לביטוי שלהם, יש מי שיקשיב להם. מתוך הקשבה זו נובע עוד ועוד ביטוי עצמי והביטוי העצמי של כל ילד במרחב הוא זה שמעצב את רותם כל יום מחדש. הביטוי העצמי אינו רק של הילדים, הוא של הצוות והקהילה כולה כבני אדם שווים החולקים את מרחב הלימוד, היצירה והביטוי.
כאשר אין מטרות ללימוד משום שהלימוד עצמו הוא המטרה, כאשר אין יעדים להגשמה משום שההגשמה מתבטאת בכל רגע של נוכחות, כאשר אין הירארכיה של מקצועות או אפילו הגדרת הלימוד דרך המקצוע, הופך יום ברותם להגשמה ויצירה בלתי פוסקת.
יש לנו עוד דרך ברותם, וכל ילד, מורה, מנהל, הורה, ירכיבו את הצעדים שנפסע בה והדרך אינה מוגדרת אלא על ידי אלה שייקחו בה את מקומם ברגישות, בדיאלוג, וביצירה.