ילדים ומורה עובדים בבוץ ויוצרים מנדלה ענקית

מילון מושגים דמוקרטי

חונכות

לכל בית צוות של חונכים (מונח המקביל ל‘מחנכים') המלווים את הבית ברמה הקבוצתית והאישית. בתחילת כל שנה בוחר התלמיד את החונך שילווה אותו לאורך השנה. החונך מלווה את התלמיד בבניית המערכת, בליווי לימודי וחברתי, ובכל נושא אחר. החונך פוגש את התלמיד בתחילת יום ובסופו.
החונך לתלמידי כיתה א׳ נבחר על ידי צוות בית הספר.

אסיפה

פעם בשבוע מתקיימת בבית הספר אסיפה בית ספרית של כלל התלמידים והצוות. האסיפה היא המקום שבו ניתן להעלות חוקים לדיון ולהצבעה. 

ועדת אסיפה, המורכבת מנציגי הבית הבוגר ומורה מלווה, מרכזת את הנושאים לדיון ואחראית על סדר הדיבור. 

באמצעות האסיפה נקבעים חוקים הבונים את חיי בית הספר, ותוך כדי נלמדים ערכים מרכזיים כגון הקשבה וכבוד לזולת, כיבוד הבחירה החופשית, תרבות דיון ועוד.

מועצה

המועצה פועלת כמנגנון לגישור מחלוקות בתוך בית הספר. המועצה מורכבת מצוות מתחלף של תלמידים עם מורה מלווה, ואליה מועלים נושאים במחלוקת הדורשים גישור. נושאים אלה עשויים להיות ריבים או ויכוחים בין תלמידים, מחלוקת בין תלמידים למורים וכו׳. 

 

מרחב הלמידה

מרחבי הלמידה אינם בהכרח כיתה עם שולחן וכיסאות. מרחב הלמידה נועד לייצר גירוי של דמיון וחשיבה ולאפשר למידה בעלת ערך. שיעור יכול להתקיים בחצר או במרחב פתוח בישוב.  מרחב בית הספר מייצר תחושת ביתיות, לכל ילד יש מקום לשים את חפציו, ומקום נעים לשהות בו מלבד הכיסא בכיתה.

 

אנחנו לא מכינים את הילדים לחייהם כבוגרים, בעתיד. אנחנו מלמדים אותם לחיות כבר עכשיו, בהווה. להתנסות, לשאול, להתעניין, לבטוח בעצמם, לא לפחד מכישלון, לא לפחד לחיות! זו ההכשרה הטובה ביותר, לדעתנו, לחיים בכלל.

מיכל סטריער, מנהלת בית הספר הדמוקרטי “קדם” בערד