
שער המדבר
יעוד של"ח וידיעת הארץ
"לחזק בקרב בני הנוער את האהבה ותחושת ההשתייכות לארץ ולמדינה, לסייע ביצירת רקמת יחסים בין היחיד לזולת, ולעודד נכונות למילוי חובות חברתיות ולאומיות."
על המש"צים
מש"צ הוא מוביל של"ח צעיר. תלמיד (בחטיבת הביניים ובחטיבה העליונה) הבוחר לעבור הכשרה ופעילויות במסגרת המש"צים במסגרת הכיתתית והבית ספרית.
המש"צים פעילים בתוך בית הספר בפעילויות חברתיות שונות- ובשדה במסגרת פעילויות השל"ח. מסגרת המש"צים נועדה לגבש שכבה איכותית, משפיעה ומובילה בקרב הנוער ולהכשיר מנהיגות צעירה בעלת יוזמה להוביל ולפתח תוכניות ופעולות בנושאי הכרת הארץ ואהבת המולדת.
הפעילות במש"צים מתרכזת בהנהגה ובהדרכה, דרך פעילויות בשדה. הפעילות כוללת אתגרים, פיזיים ומנטאליים, אישיים וקבוצתיים ומכאן שואפת להשיג את המטרות הבאות: שיפור מודעותו העצמית, של כל חניך הלוקח חלק בתהליך, תוך פיתוח דימוי עצמי ריאלי, ביטחון עצמי ועצמאות; הגברת ההשפעה של על מש"צ על סביבתו, פיתוח יכולת להבחין בין מצוי לרצוי ולאמוד אותם בריאליות; פיתוח רצון ויכולת ליצור יחסי תקשורת טובים עם הסביבה מתוך רגישות לזולת; שיפור היכולת לקבל החלטות בתחום האישי והחברתי, תוך הפעלת שיקול דעת; גיבוש סולם ערכים, אשר יסייע לכל אחד בקבלת הכרעות במצבי קונפליקט; חיזוק היכולת והנכונות להתמודד עם אתגרים, קשיים וכישלונות, תוך מאבק על הגשמת ערכיו של כל חניך; פיתוח יכולת להנהיג ונכונות להיות מונהג על פי אמות מידה דמוקרטיות; חידוד המודעות לצורכי החברה, ונכונות להיענות להם ולקבל תפקידים ומשימות בהתאם לכישורי המש"צ, יכולתו ונטיותיו, מתוך תחושת חובה אזרחית; רכישת ידע בנושאי "ידיעת הארץ", והכרת את הארץ;
המש"צ ירכוש ויפתח מיומנויות של שהייה, התמצאות ופעולה בשדה.
הכשרת המש"צים לשלביה השונים והתנסותם בתפקידי מנהיגות, יקנו לבוגרים מודעות, מעורבות, אחריות אישית וציבורית, מסירות ומחויבות ערכית לעמם, ארצם ומולדתם והם יתרמו מחילם לקהילה ולחברה, במסירות נחישות והתמדה, ובכך ישמשו דוגמה ומופת לחבריהם.
השנה נקיים שתי קבוצות ייחודיות (כיתות ג-ו) ברותם (יתכן שבהמשך השנה יצטרפו בתי הספר במצפה רמון). הקבוצות יעסקו בפיתוח מנהיגות, טיילות והכרות עם הארץ. זוהי השנה הרביעית לקיומה של התוכנית.
התוכנית מתקיימת בתמיכת פרויקט מעוף של קק"ל.
ידע- הכרות עם הסביבה הקרובה של המדבר, החי והצומח, הכרות עם אזורים אחרים בארץ, ידע בתחומים אקולוגיה, היסטוריה וגאוגרפיה, טיפוח אהבת הארץ, הטבע והסביבה.
מיומנויות – הדלקת אש וכלים נוספים להישרדות בתנאי מדבר (מחסות, הסוואה), ניווט עירוני וניווט במפה טופוגרפית.
הרגלים – חיבור ותקשורת בין ילדי מצפה רמון סביב תוכן ותחום עניין איכותי, פיתוח אחריות, עצמאות ומנהיגות בקרב הילדים המשתתפים בתוכנית, יכולת התמודדות פיסית ונפשית עם השהיה במדבר ובכלל בטבע, אכפתיות ורצון לפעול למען הסביבה, יכולת הליכה של מרחקים ארוכים והתמודדות עם אתגר ההליכה במסלול של מיטיבי לכת (עליות, טיפוס סולמות ומדרונות וכדומה…)
הפעילות תכלול מפגש שבועי בשעות בית ספר ושישה ימי טיול בשנה, כולל לילה בשטח בסביבה הקרובה.
טיולים: במהלך השנה יתקיימו 5 טיולי יום למקומות שונים בארץ ועוד לילה בשטח.
דרישות הקורס – הגעה לכל המפגשים, יישום כללי התנהגות בשטח, מוכנות להליכה מאומצת ומאתגרת.
עלות של 300 ₪ השתתפות שנתית בהוצאות ימי הטיול.
ציוד – בקבוק מים, כובע, נעלי או סנדלי הליכה.
ידע – הכרות עם בעלי חיים וצמחים של המדבר בעונות השונות
מיומנויות – גששות (זיהוי עקבות וגללים וסימנים אחרים של חיות), סקרנות וחקירה של הטבע, זיהוי בע"ח וצמחים ושימוש במגדירים, ציור של בע"ח.
הרגלים – הקשבה, התבוננות וסבלנות, אכפתיות ואהבה לסביבה, עבודת צוות ושיתוף פעולה.
דרישות הקורס: הקשבה, יציאה לשטח עם כובע, בקבוקמים וסנדלי או נעלי הליכה.
ציוד: מחברת טבע, כלי כתיבה, משטח עץ קשיח וכלי איסוף ממצאים (קופסת פלסטיק ובתוכה צמר גפן), כובע, בקבוק מים וסנדלי או נעלי הליכה
ידע – הכרות עם בעלי חיים וצמחים של המדבר, גאולוגיה וגאוגרפיה, הכרות עם שימושים שונים של צמחים, הכרות עם נושאי אקולוגיה, שמירת טבע וסביבה.
מיומנויות – שימוש במגדירי חיות וצמחים, גשוות, הכרות עם קבוצות שונות של בעלי חיים, מיומנויות חקר: שאילת שאלות חקר, השערות, תצפיות ומסקנות. איסוף ממצאים בשטח וניתוחם, כתיבה במחברת.
הרגלים – הקשבה, התבוננות וסבלנות, אכפתיות ואהבה לסביבה, עבודת צוות ושיתוף פעולה.
דרישות הקורס: הקשבה, יציאה לשטח עם כובע ובקבוק מים, קריאה וכתיבה
ציוד: מחברת טבע, כלי כתיבה, משטח עץ קשיח וכלי איסוף ממצאים (קופסת פלסטיק ובתוכה צמר גפן).
לאחר שיעורי הבוקר, מי שיבחר ייצא לסדנת בנייה באדמה
ידע – בסדנה נכיר את תכונות האדמה כחומר בנייה, נכיר ונבין את המרקמים, הפלסטיות, דביקות וצפיפות החומר לעבודה של בנייה באדמה. נלמד להכין חומר מליטה ולבסוף גם טיח להגנה. נבצע ניסויים לבדיקת חוזק המבנה והרכבו וכן נבדוק את איכות החומר שיצרנו. נחקור כיצד ניתן לשלב אבנים בבנייה. נלמד ונבנה לבני בנייה. נכיר את העקרונות ונתנסה בבניית קיר \ ספסל \ טאבון \ קשת וכו.. הסדנה היא חוויתית, נלכלך את הידיים והבגדים ונתחבר לאדמה.
מיומנויות – התנסות במוטוריקה גסה ועדינה, "הבנה וקריאה" של החומר הפיזי שנעבוד איתו, לימוד מלאכות מתרבויות עתיקות אשר היו רווחות באזורינו.
התנהגויות \ ערכים – עבודה תהליכית, פיתוח יצירתיות וחיבור לעבר.
נצא למסע אל תוך עצמנו. בשילוב של דמיון מודרך וקריאת סיפורים נצלול אל תוך עולמות קסומים שמתקיימים בתוכנו. נאפשר לדמיון שלנו להוביל אותנו ונבטא את עצמנו ביצירה וכתיבה.
ידע – נלמד להכיר את עצמנו בתוך מרחב אינסופי של אפשרויות, להתחבר למשאבים הפנימים שלנו, להעצים חלקים בתוכנו שמבקשים ביטוי ולעבוד עם תחושות ורגשות שמתקיימים בנו. להרחיב את ההקשבה שלנו ובכך ליצור תקשורת טובה יותר עם עצמנו ועם הסביבה שלנו. נעמיק בקריאה, כתיבה ויצירה ככלי להבעה וביטוי.
מיומנויות וערכים: חידוד החושים שלנו באמצעות הקשבה פנימה, ריגוש, מודעות, איזון וריכוז, התמקדות, דמיון ויצירתיות, הבעה, הקשבה, תשומת לב.
השיעור מיועד לכל מי שאוהב את עולם הדמיון והיצירה
מרחב גילוף מוגדר כמרחב פתוח, אך מי שמעוניין להשתתף בו יהיה חייב להשתתף בתדרוכים שיתקיימו כל פעם בתחילת המרחב. ואילו אח"כ אפשר יהיה להיכנס ולצאת ממנו באופן זורם.
ידע – הכרות עם סוגי עצים שונים, ההבדל בין עץ יבש ועץ רטוב, הכרות עם עבודות גילוף בעץ מסורתיות וכלים שונים.
מיומנויות- בטיחות בעבודה, פיתוח מוטוריקה עדינה ושליטה בכלים השונים, גילוף בסכין גילוף, שימוש במסור, בשלבים מתקדמים יותר שימוש בסכין עגולה ובגרזן גילוף.
הרגלים – הקשבה, זהירות, סבלנות והתמדה, עזרה ועבודה בזוגות (בעיקר בעבודה עם הגרזנים שמחייבת עבודת זוגות), התמודדות עם תסכול וכישלון (לא פעם העץ נסדק, נשבר ועבודה של שעות נחרבת וצריך להתחיל מהתחלה), עצמאות והובלה של תהליך הלמידה – מעבר לתדרוכים הילד מוביל את תהליך הלמידה שלו בקצב הנכון עבורו, עבודה מסודרת הכוללת שמירה על הכלים, הנחתם במקום הנכון וכדומה.
דרישות הקורס – השתתפות בתדרוכים היא חובה, בתדרוכים נסביר את כללי הבטיחות, נסביר ונדגים את אופן העבודה ובנוסף נשתמש במחברת שבה נכתוב נקודות חשובות. בנוסף במחברת נאייר את הכלים ונתכנן אותם לפני שנתחיל את עבודת הגילוף.
לאחר התדרוך המשך הפעילות יתקיים כמרחב. המשמעות היא שילד יוכל לשהות במרחב 5 דקות או שעה וחצי, לפי רמת הריכוז והמסוגלות שלו. מכיוון שפעילות הגילוף דורשת ריכוז וערנות רבים, הילדים ילמדו להקשיב לעצמם ולנהל את עצמם בהתאם. לעולם לא נכריח ילד לשבת ולגלף. לעומת זאת אם ילד התיישב לגלף והמנחה מרגיש שהוא לא מרוכז הוא יבקש ממנו לוותר על המשך העבודה באותו היום.
מכיוון שמדובר בפעילות שכרוכה בסיכון רב ילד המשתתף בה יהיה חייב לעמוד בכללי הבטיחות. ילד שיפר את אחד מהכללים לא יוכל להשתתף באותו מפגש, כאשר אם הדבר חוזר על עצמו אותו ילד לא יוכל להשתתף יותר במרחב.
רק אחרי שילד יראה שליטה גבוהה בסכין הגילוף הרגילה ובמסור, הוא יוכל לעבור לסכין העגולה ורק לאחר מכן לגרזן. הגרזן הוא הכלי המסוכן ביותר ולכן גם השלב המתקדם יותר בתהליך הלמידה.
הציוד הנדרש: אין צורך להביא שום ציוד מיוחד. בית הספר ירכוש את הציוד הדרוש. ילד שירצה להמשיך את עבודות הגילוף גם בבית יוכל לקבל המלצות על רכישת ציוד גילוף אישי. ילד שיש לו כבר ציוד גילוף יוכל להביא אתו את הציוד, אך להשתמש בציוד אך ורק בזמן שמרחב הגילוף נפתח.
שיעור חממה יהיה שיעור כייפי וחווייתי ומלמד
מה נלמד בו?
ידע: שלבי התפתחות הצמח מהזרע ועד הפרי, חלקי הצמח, הדלייה, זריעה לפי עונות ואקלים, הכרות עם סוגי צמחים שונים וטכניקות גידול שונות, קומפוסט וקיימות
מיומנויות: עבודה עם סוגי אדמה שונים, התבוננות ומעקב, מדידות אקלים שונות, מיומנויות חקר, יצירתיות
הרגלים: סדר, סבלנות, התמדה, סקרנות
השיעור יתקיים בחממת בית הספר
בשיעור נחפור, נגע באדמה, נזרע, נשתול, ונביא הביתה תוצרים.
מחכה לכם בחממה עם בוריס
שיעור פרויקטים הוא שיעור חוץ כיתתי. במהלכו ילדים יחשבו, ילמדו ויצרו פרויקטים הקשורים למרחב החוץ :חצר בית ספר ומחוצה לו.
הנושאים יהיו קשורים למרחב החוץ וישלבו למידה על המדבר עם עשייה, יצירה ובניה.